Cine dorește un cookie crocant și fără zahăr?
Daaa, toată lumea iubește biscuiții, nu? Aceia sănătoși, doar nu mă refeream la cei din comerț care sunt plini de tot felul de ingrediente numai de ei știute (de producători).
Vorbeam zilele trecute cu Domnul B despre preferințele alimentare ale copiilor din ziua de azi, despre dulciurile cu care sunt bombardați oriunde te-ai duce.
- te urci în Uber, te servește cu bomboane
- te duci la doctor primește bomboană
- vine iepurașul, aduce bomboane!
- vine cine știe cine o mai veni, ajungem tot la bomboane/ ciocolată/prăjituri etc.
Realizam amândoi că slăbiciunea noastră nu au fost dulciurile. Atât eu, cât și B, am avut o problemă cu ronțăielile sărate cu tot neamul lor. Grisine, stiksuri, covrigei, alune, saleuri, sărățele, chipsuri, precum și altele care nu îmi vin acum în minte. Asta nu înseamnă că preferințele noastre nu erau la fel de tâmpite…Ba da, erau, dar aveam alte limite și nu aveam atât de mult acces!
Zilele trecute m-a luat pofta de dulce, mai ales că de 3 zile nu prea am mâncat fructe și organismul îmi cam cere. Fructele de toamnă au indice glicemic destul de mare și mă cam feresc, dar mai profit de fructele de pădure din congelator, care nu au același gust, dar îmi sunt de ajutor în câte un smoothie.
Și cum mă luase pe mine pofta de dulce, nu am stat mult pe gânduri și am făcut niște fursecuri delicioase. Aveam un unt de arahide, iar fulgii de ovăz nu îmi lipsesc din casă, mi-a fost ușor să pregătesc ceva bun cu o mână de ingrediente:
- 58 g fulgi de ovăz
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 ou
- 250 g unt de arahide (fără zahăr)
- 7 curmale mai mari
- opțional 1 linguriță de stevia, pentru cine dorește să îndulcească mai mult
Mod de preparare:
- Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am tapetat o tavă cu hârtie de copt.
- Într-un blender am amestecat curmalele, untul de arahide și oul până când s-au omogenizat și compoziția a devenit una cremoasă.
- Într-un castron am amestecat ingredientele uscate (ovăzul, bicarbonatul, scorțișoara) și apoi le-am adăugat în vasul procesorului de alimente.
- Am pulsat din nou pentru câteva secunde, atât cât fulgii de ovăz s-au mărunțit.
- Din amestecul obținut am format mici bile pe care le-am aplatizat ușor. Fie folosiți o linguriță, fie aplatizați tot aluatul și scoateți forme cu ajutorul unui pahar.
- Am așezat fursecurile în tavă și am copt 12 minute. Timpul de coacere diferă de la un cuptor la altul, eu pentru că nu am scos chiar la timp tava imediat au prins mai multă culoare, însă în mod normal un cookie moale este gata în 9-10 minute, iar unul crocant în 12-13 minute.
Înainte de fi scoase din tavă, le-am lăsat 15 minute până s-au răcorit, apoi am savurat două bucăți, le-am fotografiat și acum vi le prezint cu drag pentru că merită.
Cine iubește deserturile sănătoase va înțelege această rețetă așa cum trebuie.
Sunt de 5 luni adepta unei alimentații FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT, iar fiecare rețetă de acest gen, vine în speranța că va ajuta și alți oameni să prefere aceste deserturi în detrimetrul celor cu kg de zahăr… Este vorba de alegeri, însă cât timp zahărul există în 99% din alimentele de pe rafturi, zic că dacă schimbarea vine pas cu pas, cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară.
5 luni de când dermatita nu mi-a mai făcut nicio problemă majoră!
Am înțeles că zahărul este peste tot, iar prin jurnal, prin rețetele pe care le public de 5 luni, prin fotografiile pe care le distribui pe rețelele de socializare, încerc să demonstrez că se poate elimina acest drog din alimentație, iar în final să poți spune că ești în ECHILIBRU!
***Știi că dacă îți place rețeta și tot ce înseamnă danielaniculi.ro, ești liber să dai mai departe și prietenilor tăi. În acest fel mă ajuți să cresc și împreună să facem acest proiect mai frumos cu fiecare zi ce trece! Mulțumesc 🙂
Cu drag,
D
Oana
Super buni 🙂
danielaniculi
☺️☺️☺️☺️ Ce ma bucur ca iti plac
Anonim
Foarte buni !
danielaniculi
Ai face toata ziua, nu? :-))
Dany
Cred ca sunt geniali , dar au si multe calorii datorita untului de arahide … iar eu nu ma pot opri la unul, doi, trei ..
danielaniculi
Calorii multe, daa, asta clar! Pui limita si lacat la cutia in care ii depozitezi :-))))