Lasagna nu a fost niciodată o mâncare după care să mă omor, ba chiar niciodată, am mai zis-o, îmi mențin poziția fermă. Dar aici este vorba despre altceva!
Cine mai vrea lasagna cu linte în loc de carne și cu vinete în loc de paste, cu sos de roșii în loc de bechamel ș.a.m.d?
De 5 zile gătesc zilnic, fără oprire, gătesc tot felul de combinații, iar aceasta lasagna este probabil una din cele mai interesante din ultima vreme.
Pornind, de fapt și de drept, de la rețeta de vinete a la parmigiana, dar și de la rețeta de dal cu linte roșie, două rețete minunate de pe blog, am ajuns la un mix între cele două, implicit la această lasagna.
Această lasagna se face foarte simplu, este extrem de delicioasă și poate fi un preparat perfect cu care să impresionați daccă aveți musafiri la masă. Eu tot insist că lumea trebuie să mai iasă din zona de confort în ceea ce privește alimentația. Să mai descopere și alternativele rețetelor clasice, să descopere că există și altfel.
Ingrediente:
- 2 vinete (feliate pe lung)
- sare
- ulei de măsline
- 500 g sos de roșii + 1 mână de busuioc
- 200 g mozzarella
- sare
- piper
- parmezan
Pentru linte:
- 200 g linte roșie
- 1/2 linguriță turmeric
- 1 ceapă
- 2 roșii tăiate cuburi
- 4 căței de usturoi
- 20 g unt
Pentru început am pregătit lintea și am spălat-o în câteva ape până s-au eliminat impuritățile, iar apa a început să fie curată. Am pus lintea într-o oală cu apă cât să o acopere (700-800 ml apă) și am lăsat-o la fiert timp de 10 minute.
Ceapa am tocat-o mărunt, iar usturoiul l-am feliat. Ambele le-am adăugat într-o tigaie împreună cu untul și le-am călit pentru 1-2 minute. Am presărat și pudra de turmeric + un praf de scorțișoară (un vârf de cuțit +/- după gust)
După ce lintea a fiert, am scurs-o de excesul de apă și am adăugat-o peste amestecul de condimente și arome din tigaie. Am completat cu 120 ml apă și 2 roșii proaspete.
Am lăsat preparatul pe foc pentru încă 10 minute, timp în care ingredientele s-au legat mai bine.
Pentru feliile de vinete am folosit o tavă în care le-am fript direct pe flacără.
Am presărat cu sare fiecare felie și am stropit cu ulei de măsline pe ambele părți. Am adăugat feliile în tava încinsă și le-am ținut câte 2-3 minute pe fiecare parte.
Fiecare felie am așezat-o pe o farfurie tapetată cu hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.
Am pregătit un vas termorezistent în care am așezat în straturi aceste felii împreună cu mâncarea de linte și feliile de mozzarella.
Pasta de tomate am amestecat-o cu frunzele de busuioc și acesta a fost primul strat din vas. 2 linguri de sos de roșii, peste care primul rând de felii de vinete.
Deasupra vinetelor am pus mâncarea de linte și apoi un strat de mozzarella, am continuat în același ritm și aceeași ordine până la epuizarea ingredientelor și am finalizat cu un strat de vinete, urmat de mozzarella.
Vasul l-am introdus în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute, interval de timp după care totul a arătat așa:
Pentru un plus de aromă puteți pune, deasupra sosului de roșii, câte 1 lingură de parmezan ras.
Ideal este să lăsați preparatul un timp să se lege bine, în caz contrar nu veți putea tăia felii frumoase de lasagna. Compoziția va fi una destul de greu de așezat frumos în farfurie, greu spre imposibil, asta dacă vreți să savurați imediat ce este gata. Eu recunosc, mi-am scos două linguri imediat pentru că mirosul mă amețise, însă după câteva ore am tăiat cum se cuvine și am reușit să fac și pozele.
Pentru decor, dar și pentru gust, am folosit baby spanac, este o frunză care mie îmi place să fie în frigider și să o folosesc frecvent 🙂
Nici nu are sens să mai spun cât de bine merge a fi luată la birou, mă aștept ca după tot acest timp în care am susținut alimentația echilibrată la birou, să știe toată lumea ce merge pus în caserolă.
Pregătiți-vă pentru ropote de aplauze!
***Dacă îți plac rețetele și articolele de pe blog, nu uita să mă recomanzi și prietenilor tăi, în felul acesta mă ajuți să cresc și să facem lucrurile să fie mai frumoase și la un nivel din ce în ce mai mare! Mulțumesc 🙂
Cu drag,
D
La fix acuma ca tot a început postul
Exact!!