În urmă cu ceva ani făceam checul cu ciuperci la 9 petreceri din 10, fiind super apreciat de fiecare dată. Nicoleta, prietena mea, își amintește cu siguranță cât de des făceam acest chec.
Prin rotație, când eu, când ea. Știi ce se întâmplă când abuzezi de un preparat? Ți se ia brusc de el și ți-l amintești după ani și când, dar când gusturile tale s-au schimbat.
Mi-am amintit de el și mi-am propus să îl repet sub o altă înfățișare. Una actualizată în care am folosit făina de migdale.
La cererea publicului se face această rețetă FĂRĂ GLUTEN.
Din păcate din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu intoleranța la gluten, iar eu am primit numeroase solicitări pentru astfel de rețete.
Acest chec cu ciuperci poate fi o rețetă minunată mai ales pentru masa de Crăciun.
*Cu această rețetă sunt parte din campania #ManancResponsabildeSarbatori, o campanie inițiată de magazinul online AlimenteSpeciale.ro.
Eu am iubit ciupercile de când mă știu și dacă ar fi după mine aș mânca în fiecare zi ciuperci, dar de mult ce îmi plac nu le tolerz excelent. Așa că, pe principiul mai răruț că-i mai drăguț, le folosesc doar când și când.
Intenționez să refac rețeta data viitoare folosind formele de brioșă.
Ingrediente:
- 1 lingură ulei de măsline
- 400 g ciuperci proaspete
- 1 ceapă mare, tocată fin
- 150 g făină de migdale
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper
- 4 ouă
- 3 linguri lapte
- 1 linguriță busuioc
Mod de preparare:
- Ciupercile le-am feliat împreună cu codițele, iar ceapa am tocat-o mărunt.
- Într-o tigaie mai mare am pus uleiul de măsline și am adăugat ceapa împreună cu ciupercile. Le-am călit la foc moderat pentru 4-5 minute. Atât cât s-a evaporat toată apa lăsată de ciuperci.
- Am dat tigaia deoparte de pe sursa de foc și le-am lăsat să se răcească.
- Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade și am uns cu ulei o formă de chec.
- Într-un bol am amestecat făina de migdale, praful de copt, sarea și piperul.
- Într-un alt bol am amestecat ouăle împreună cu laptele. Eu am folosit un lapte vegetal (fără zahăr).
- Am adăugat amestecul lichid peste bolul cu ingrediente uscate și am amestecat bine, apoi am adăugat ciupercile și busuiocul. Se poate folosi busuioc uscat sau o mână de busuioc proapăt.
- Compoziția am turnat-o în forma pregătită și am introdus în cuptor pentru 35 de minute. Timpul poate varia în funcție de cuptorul Dvs. La mine au fost gata în 35 de minute, checul a devenit ușor maroniu la suprafață.
Nu l-am tăiat imediat, l-am lăsat o vreme în tavă să se răcorească, apoi l-am desprins ușor cu o spatulă și l-am feliat.
Iată cum am tranformat un preparat drag mie într-un preparat și mai drag datorită conținutului scăzut de carbohidrați.
Dacă îți lași imaginația să se joace cu niște salate, poți pune alături 2 felii sățioase și gustoase de chec cu ciuperci, iar astfel îți poți lua la birou un pachețel nutritiv cu care să-i inspiri și pe colegii tăi care încă dau comandă de pizza sau cumpără merdenele de la metrou.
Zic și eu!
Spor și poftă bună!
Cu drag,
D
Anita
Hello!
Super yaammmyy, de cand am vazut postarea am vrut sa fac acest chec…dar am tot amanat:(
Astazi am reusit sa il fac si imi place ffff mult, cu siguranta voi repeta “figura” cat de curand.
Seara faina!
🙂
danielaniculi
Wow, ce ma bucur ca a iesit pe placul tau. Vezi ce textura interesanta are?
Nico
Si eu am sa-l fac! Pare pe placul nostru si cu siguranta va fi apreciat! Multumesc pentru reteta!
Anca
Buna, as putea inlocui faina de migdale cu faina 650? Care ar fi gramajul?
Multumesc
danielaniculi
Daaa, neaparat sa il incerci, sunt convinsa ca o sa va placa mult!
Spor si astept feedback
danielaniculi
Sigur ca il poti face si cu faina normala, 125 de grame de faina vor fi de ajuns. mai bine cerceteaza exact o reteta completa ca sa fii sigura ca iese ce trebuie! dar m-as bucura sa incerci si varianta asta 🙂
Anita
Hey, da, are o textura intereanta si este mega hun. A devenit traditie lunara :))))
Te pup!
danielaniculi
imi place cum suna asta cu traditia!
Luca Mariana
Il fac si eu azi, pentru un eveniment in familie care va avea loc maine. Dati-mi idei va rog cum sa-l pun pe masa, simplu sau alaturi de ceva 🙂 (Vor mai fi preparate diverse)
danielaniculi
Pentur că vei avea si alte preparate il poti aseza sub forma unor felii pe un platou ca atare. 🙂 Sa vedem ce parere vor avea si invitatii tai 🙂
Cris
L-am preparat si eu la o masa cu invitati care nu consuma carne si…s-au “batut” copiii pe el :)) Noi, adultii, am mancat cateva ramasite 🙂
Azi e iar in plan 🙂
Super bun!
danielaniculi
Ce tareee!!! Adica prinde la astia mici, imi place, place, placeee!
Este atat de bun acest chec, eu fac mai rar ca nu tolerez f bine ciupercile, dar as putea manca de multe ori
Green_pucker
Oare pot inlocui faina de migdale cu cea de cocos? Laptele cu cel de cocos sau apa? Multumesc
danielaniculi
Laptele poate fi inlocuit, dar va schimba gustul in functie de alegerea facuta. Insa faina de cocos nu este la fel precum cea de migdale si nu stiu exact ce cantitate ar trebui ca sa lege frumos checul. Mult mai putina decat cea de migdale
Adelina
Buna!Mai precis,te rog,tu ce lapte ai folosit ca sa nu-i schimbe gustul!
danielaniculi
Buna! Pentru astfel de retete folosesc o bautura vegetala de ovaz, are un gust mai neutru
Anonim
Le-am copt în formă de brioșe timp de 15 minute. Sățioase și delicioase. Nu am pus praf de copt deloc, dar au crescut frumușel și fără. Mulțumesc pentru rețetă.
danielaniculi
Minunata ideea brioselor! Multumesc pentru feedback