Mi-am propus ca în luna Decembrie să vă invit la gătit numai rețete simple și extrem de gustoase cu care vă puteți încânta familia la masa de Crăciun.
Deși rețetele tradiționale vor fi nelipsite, eu m-am gândit să aducem câte o mică explozie de arome la aperitive, iar acest pate din ficat de pui amestecat cu o cantitate generoasă de unt, busuioc proaspăt, ceapă și un strop de vin, este o alegere care îți garantează un succes total.
Eu l-am folosit ca atare pe felii de baghetă și pâine crocantă, cu topping de coacăz roșu, însă el poate fi folosit și pentru ouă umplute, felii de castravete sau felii de lămâie.
Crăciunul merită cele mai bune rețete!
Pate mătăsos
Ingrediente:
- 500 g unt (fără sare) LURPAK
- 2 cepe medii
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță cimbru
- 1 kg ficat de pui (bine curățat și spălat)
- 100 ml vin alb sau vin ars
- 10-15 frunze de busuioc
Mod de preparare
Pentru început am pregătit untul clarifiat, acest galben frumos care se vede pus deaupra. Pentru a pregăti untul clarifiat am folosit un pachet de unt (250 G) pe care l-am tăiat în cuburi și l-am adăugat într-o tigaie la foc foarte mic, apoi ș-am lăsat să fiarbă încet până când s-a separat untul galben de zer.
Folosind o sită foarte fină am separat untul galben de zer, iar lichidul galben l-am lăsat deoparte și m-am ocupat de pate.
Ceapa și usturoiul le-am tocat foarte fin, iar ficatul l-am spălat și curățat foarte bine.
Într-o tigaie mai mare am adăugat 1 lingură de ulei de măsline, am așezat tigaia pe foc moderat și am călit ceapa împreună cu usturoiul și cimbrul timp de 2-3 minute.
Am adăugat ficatul, sare și piper, am amestecat și am lăsat ingredientele pe foc pentru încă 7 minute, până când ficatul a început să-și schimbe culoarea.
Am stropit cu vinul alb și am gătit în continuare timp de încă 15-20 minute, până când ficatul a fost gata.
Am transferat bucătile de ficat într-un blender împreună cu sucul rămas în tigaie și am pulsat la viteză mare până când a început să se transforme într-o pastă consistentă. Acum este momentul să guști și să decizi ce mai are nevoie, fie sare, fie piper.
Am tăiat restul untului (250 g) în cuburi și l-am adăugat în blender. Am continuat să pulsez până ce am avut un pate super mătăsos.
Eu l-am distribuit în două recipiente mai mici și unul mai mare. Se stochează foarte frumos și în borcane sau direct pe un platou mai mare. Am lăsat vasele la rece până s-a întărit compoziția și am pregătit frunzele de busuioc crocante.
Untul clarifiat l-am încălzit din nou într-o tigaie. Am adăugat în untul fierbinte frunzele de busuioc pe care le-am lăsat timp de 1 minut. Când acestea au devenit ușor crocante le-am scos pe o farfurie și am îndepărtat tigaia de pe sursa de foc.
Am așezat frunzele de busuioc pe pate, apoi am turnat unt și am introdus vasele din nou la frigider până când untul s-a întărit.
Untul clarifiat are o aromă extraordinară așa că de preferat ar fi să nu-l îndepărtați, desigur, fiecare cum crede de cuviință. Eu am pus pe deasupra niște coacăze roșii și am avut un echilibru perfect între arome.
Crăciunul merită ce e mai bun, Crăciunul merită LURPAK, așa că nu m-am ferit să folosesc cantitatea necesară pentru a avea cel mai gustos și cremos pate.
Inspirația a venit de la dragul de Jamie Oliver!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns