Bună, sunt Daniela Niculi, iar astăzi mă pregătesc să mă sărbătoresc pentru primul an fără zahăr adăugat!
Acum un an scriam o rețetă de oatmeal cu turmeric și fructe de pădure, iar această rețetă a fost începutul unei călătorii care durează de 1 an de zile. În timp ce îmi pregăteam terciul mă gândeam cât de ușor este să aduni foarte mult zahăr într-un mic dejun ”sănătos” prin simplu fapt că poți folosi un lapte îndulcit sau adăugând fulgi de ovăz îndulciți sau miere de albine, când este atât de gustos să folosești condimente naturale și să pui gust fără ingrediente a căror etichetă nu este deloc o bucurie.
Acesta este doar un exemplu, fără a mai pomeni de păcate din timpul zilei:
- sucuri
- gustări bogate în zahăr
- batonul de ciocolată de după masa de prânz
- mezelurile
- fructele în exces
- carbohidrații simpli în exces (făinoase/pâine/patisere…)
Eu trebuie să spun încă o dată că aceste păcate nu îmi erau parte din alimentație decât foarte rar, cu toate astea am zis că vreau să scot orice formă de zahăr/ îndulcitor din alimentație timp de 30 de zile, doar că partea mișto a venit după aceea când mi-am dat seama că mă simt din ce în ce mai bine, că am începus să slăbesc și că mă bucur de mai multă energie!
Uite așa am continuat cu jurnalul pe blog până în ziua 60
Am oprit proiectul pe blog în ziua 60 (60 de zile fără zahăr adăugat) pentru că deja era o muncă titanică să fotografiez absolut tot ceea ce mâncam, apoi să scriu articole de multe ori însoțite și de rețete. Proiectul a continuat în viața de zi cu zi până astăzi și mi-am conturat atât de bine obiceiurile alimentare încât nu voi face decât să vă vorbesc și de acum înainte despre o alimentație echilibrată și despre cât de important este să înțelegi că zahărul este un drog, iar dependența o poți simți pe pielea ta, dar și mai rău se poate observa în comportamentul copiilor!
Zahărul
Nu mai este acel moft așa cum era în copilăria noastră, zahărul din alimentația modernă este în EXCES, iar în cele 365 de zile de când despre asta vorbesc am fost asaltată de nenumărate ori cu întrebarea:
”da ce dragă, așa ai crescut?” Pe bune???
Nu am crescut așa nici eu și nici tu, iar pentru asta o să te rog să privești în trecut și să-ți amintești că această abudență de semipreparate, dulciuri și mâncăruri gata conservate nu a existat!!
Comoditatea a dus la acest exces de zahăr, lipsa gătitului este cu siguranță o problema și este motivul pentru care alimentația omului modern este una total dezechilibrată!
A devenit mai simplu să se cumpere totul la conservă, totul ambalat, totul procesat, iar dacă ne uităm puțin la americani, acolo de unde au plecat toate aceste obiceiuri nesănătoase, vom remarca cazuri de obezitate aproape imposibil de imaginat, iar obezitatea infantilă este cea mai mare problemă.
Sosurile pentru fripturi, ketchup-ul, muștarul, iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi, sucurile naturale din fructe (fresh-urile) sosurile pentru paste, băuturile pentru sportivi, granola, cerealele, smoothie-urile, batoanele de cereale, mâncarea la conserve, unele sortimente de somon afumat, sunt așa o mică parte dintr-o plajă largă de produse cu conținut ridicat de zahăr.
Cu cât gătești mai mult din ingrediente naturale cu atât mai mici sunt șansele să ai o alimentație dezechilibrată!
De 1 an de zile gătesc de 3 ori mai mult, asta nu înseamnă că dorm în bucătărie, nu, exclus, doar gătesc preparate rapide pentru a ne bucura de cât mai multe arome și ingrediente. Gătesc cu alimente de sezon, iar pentru cine dorește să facă o schimbare, recomand vara ca fiind sezonul perfect să începi să mănânci sănătos 🙂
Am mâncat și mănânc de toate și nu mi-am refuzat nimic, nu a fost moment în care să mă simt frustrată sau limitată cu această alimentație, deși am fost plecată și în vacanțe, am ieșit și în oraș, am avut evenimente festive, nu mi-a fost greu să fac alegerile potrivite.
Este foarte adevărat că în aceste situații controlul nu mai există și sunt absolut convinsă că am mâncat preparate savuroase ce ascundeau o formă de zahăr, însă acestea au fost excepțiile, așa cum în Munchen am mâncat 1 cupă de înghețată de o vestită gelaterie sau la o nuntă unde am gustat dintr-un tort ce era lăudat așa cum nu mai auzisem vreodată.
Pot enumera pe degetele de la o mână aceste situații din cele 12 luni și cu această ocazie mă repet că vorbesc și am vorbit întotdeauna despre echilibru.
- Dacă am poftit la un Hugo, l-am cerut fără sirop, alte cocktail-uri nu beau pentru că majoritatea au siropuri concentrate
- la cafenele sunt foarte atentă să nu se pună siropuri sau arome. Unde beau cafea cel mai des am cerut deja cutia de lapte de migdale pentru a mă asigura că nu este îndulcit
- evit pe cât de mult posibil să folosesc vreun fel de îndulcitor la prăjituri, au fost câteva rețete în care am pus foarte puțină stevia
- nu beau smoothie-uri în oraș, majoritatea conțin sucuri la bază și nimic natural, ba chiar unele sunt făcute direct cu prafuri (întreabă și te vei convinge)
- evit până și limonada pentru că este făcută în prealabil și super îndulcită, iar sortimentele de limonadă cu căpșuni/mango/pepene etc nu sunt decât amestecuri de apă și sirop 🙂
- am avut surpriza să aflu (într-un restaurant din Sinaia) că fasolea este la conservă, pentru ce atâta chin să fie gătită în bucătărie…
Astea sunt doar câteva exemple care mi-au venit acum în minte! 🙂
CE AM ÎNVÂȚAT ÎNTR-UN AN #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT
Într-un an fără zahăr adăugat am învățat mai multe despre cum să am grijă de alimentația mea, am absolvit un curs de nutriționist și am zis DA, vreau să fac ateliere de gătit pentru că oamenii trebuie să vadă practic cât de gustos este să mănânci simplu și sănătos!
Am fost asociată de nenumărate ori cu o VEGANĂ!
Până aici, zahărul nu are nicio treabă cu alimentația vegană, asupra căreia nu mă mai pronunț, am dat mai multe explicații în acest articol și sper că s-a înțeles. Deci am învățat și că oamenii văd ce vor și nu ceea ce spui de fapt.
Am învățat să am mai multă încredere în mine, îmi lipsea această încredere, însă atunci când faci ceea ce îți place și când crezi în ceea ce faci este imposibil să nu ajungi să crezi în tine, ca să nu zic că e păcat să nu faci asta!
Am început să îmi păstrez resursele pentru proiecte și să nu îmi mai consum energia pentru comentariile răutăcioase. Așa este când tot mai mulți oameni te apreciază, apar aia puțini, mici și răi care au un sigur scop, să fie contra 🙂 Nu am cerut nimănui nimic, nici măcar să fie de acord cu mine, iar cei ce înțeleg importanța eliminării zahărului din alimentație au ajuns singuri la mine și le MULȚUMESC că au rămas cititori fideli!
Mi-am dorit să știu mai multe despre alimentație și așa m-am înscris la un curs de nutriționist, am finalizat cursul de curând, am lucrat cu oameni din familie care și-au dorit să facă o schimbare, au reușit, iar eu m-am convins încă o dată că e bine ceea ce fac! Am lucrat și cu mine mai mult, fiind dependentă de sport, am zis că este timpul să îmbin sportul cu alimentația corectă pentru o definire frumoasă, ceea ce am reușit!
CE ÎMI DORESC MAI DEPARTE
O să muncesc atât cât va fi cazul și sper ca și Alexia să fie mai aproape de ceea ce încerc să îi transmit. Atunci când 70% din alimentație este în afara casei este greu, foarte greu, să schimbi ceva. Am o reală problemă cu alimentația copiilor și cu excesul de carbohidrați. Până acum nu prea am întâlnit mămica care să nu se vaite de meniul copilului și de pofta permanentă de pizza/paste/pâine! Și noi facem pizza, dar o facem în casă și cu ingredientele alese împreună.
Merg cu autobuzul foarte des și de multe ori la ora prânzului atunci când văd copii ce merg spre școală sau ies de la școală. Nu le lipsește covrigul din mână deși sunt mult peste limita normală a greutății. Aceasta este o luptă care nu se poate câștiga decât lucrând împreună, părinții cu cei mici, cadrele didactice cu cei mici…părinții cu cadrele didactice!
Îmi doresc să văd că tot mai mulți oameni vor lua atitudine, vor contribui la schimbare, pentru că este timpul să facem o mare schimbare în acest sens.
Dacă tot mai mulți vor fi cei ce vor renunța la a mai cumpăra aceste alimente, vor dispărea, adică trebuie să dispară!
TRUP DE VARĂ SAU STIL DE VIAȚĂ?
Nu este despre acel summer body despre care lumea vorbește, este despre schimbare stilului de viață, despre alegeri pe termen lung, despre respectul față de tine!
Sunt mulți cititori care îmi urmăresc contul de Instagram și știu deja că am obținut sixpack, că am muncit mult în sală în tot acest an, însă nu am făcut toate aceste schimbări pentru că a venit vara și pentru că voi pleca la mare, pentru că în primul rând eu nu fac plajă, nu mă expun la soare deloc, deci pentru mine summer body este o modalitate de marketing pentru unele săli de fitness sau pentru diverse centre de înfrumusețare.
Pun foarte mult accent pe schimbarea obiceiurilor, pe gătitul simplu și gustos, pe echilibru, mișcare, timp de calitate. Un stil de viață echilibrat este un mix între toate cele enumerate anterior.
Lasă felia de tort să te bucuri de ea la o petrecere, fără a te gândi că iar ai mâncat desert și că de luni… de luni gata, schimbi lumea și Guvernul!
Am primit multe mesaje până acum, mesaje de la oameni care au înțeles despre ce vorbesc, oameni care au făcut și ei această schimbare și au descoperit gustul adevărat al alimentelor, au slăbit și se simt mai motivați! Sunt mesaje pe care le iubesc și care mi-au dat și mai multă încredere!
Să știi că eu risc să nu mă mai opresc atunci când mă apuc să vorbesc despre această frumoasă călătorie pe care o parcurg din iunie 2017, iar oamenii care vin la ateliere știu că pot trăncăni continuu :)) însă acum o să mă opresc și chiar am să merg la bucătărie să gătesc împreună cu Alexia.
Cu drag,
D
Ludmila
Super! Mulțumesc pentru inspirație!
danielaniculi
Eu multumesc pentru aprecieri! Sper doar sa incurajez cat mai multa lume sa renunte la alimentele procesate, la dulciuri si sucuri in exces…
Edith
Această frumoasă călătorie îmi pare tentantă!
Mulțumim că ne faceți părtași!
danielaniculi
A fost experienta care mi-a schimbat complet modul in care aleg sa mananc acum, iar dorinta mea este sa transmit cat mai mult ca zaharul in excea adaugat in alimente este o mare problema! Va multumesc ca ma urmariti
Edith
Într-adevăr zahărul în exces, a devenit o problemă majoră… Vă admir pentru tot ceea ce faceți!! Felicitări! :))
danielaniculi
Multumesc mult, sincer chiar incerc sa trag un semnal de alarma, cu cat devenim mai constienti si cu cat ne organizam mai bine cumparaturile, cu atat mai mult o sa scada si consumul de zahar! O zi super frumoasa
Liliana Sotir
Buna Daniela, am o intrebare daca se poate. Imi poti spune care este numele antrenorului de la WorldClass cu, care te antrenezi, te rog?Multumesc frumos,
Liliana
danielaniculi
Buna, Liliana, sigur ca iti pot spune. Claudiu Palita este antrenorul 🙂 si il gasesti in WorldClass Militari.
PhotoChris Images
Multumesc mult!:)
Carmen
Buna și felicitări maxime pentru reușita ta! Nu este ușor să iei o asemenea decizie și să te și ții de ea! Dar iată, că tu ai dovedit că se poate! Sigur că vei inspiră și alți oameni și sigur vor exista și unii că mine care îți citesc articolele și le vine greu să înceapă dar sunt într-o zonă în care le-a încolțit ideea în cap. As dori sa te mai întreb unde anume ai făcut cursul de tehnician Nutritionist, pentru că dorințele vin la pachet unele cu altele! Am văzut mai sus cu cine te antrenezi și totul este ca un puzzle la care mai pui câte o piesă potrivită în această viață! Felicitări încă o dată pentru determinare și consecventa! Mulțumesc pentru inspirație!
danielaniculi
Buna si multumeeeesc!! Este greu, dar nu imposibil 🙂 necesita implicare, organizare, timp si multa vointa, dar stiu ca se poate si asta mi-au demonstrat-o si alti oameni din comunitate care au reusit 🙂
Cursul a fost facut la fitness scandinavia 🙂
Nicoleta Istrate
Felicitari! In situatia actuala, nu v- ati gandit sa faceti ateliere de gatit online? Sunt sigura ca ar fi doritori! Eu una , Sigur as fi!
danielaniculi
Buna, Nicoleta! Iti multumesc! Nu m-am gandit sa fiu sincera. A fost oricum o perioada interesanta si pentru no ca familie. Lucratul de acasa nu este atat de simplu, mai ales cand toti lucreaza de acasa + scoala online :)) Dar sper sa reiau acest eateliere cat mai curand! O zi cu spor in toate si iti multumesc ca esti aici
sorin
buna,daca am inteles bine,nu mai consumi zahar,slabesti…este ok pentru cei care vor slabeasca ,dar cei care sunt ok cu greutatea,ce fac?
Oana
In 2 saptamani fac si eu un an fara zahar! Din pacate, kg sunt aceleasi insa e clar o adictie in minus ceea ce imi confera un sentiment extrem de placut de libertate
danielaniculi
Felicitari, Oana!!! Important este ca ai eliminat un factor nociv (mai ales daca era cu exces in alimentatia ta) La cat mai multi ani deliciosi si cu mese echilibrate si gustoase!
danielaniculi
Zaharul adaugat in mai toate alimentele din comert este vinovat de aparitia multor boli. De ce? Simplu! Pentru ca se ascunde in multe preparate ce se regasesc in meniul zilnic, asta dupa la exces. Tot ceea ce este in exces ne poate face rau. Eliminarea zaharului are beneficii pentru sanatate, nu doar pentru a slabi. Slabirea vine ca un bonus, daca pot spune asa.