Dacă ești în căutare de o gustare diferită și nu mai știi cum să folosești ciupercile, eu îți propun un pate de ciuperci. Se face foarte simplu, este foarte gustos și perfect pentru a fi consumat ca aperitiv la o petrecere, la micul dejun sau ca o gustare pe timpul zilei.
Eu ador ciupercile, dar nu le tolerez foarte bine, de aceea mănânc doar din când în când, însă de fiecare dată caut să le consum în variante diferite. Acum e adevărat că nu putem compara pateul din ficat de pui (varianta aceea super mătăsoasă) cu pateul din ciuperci, dar sunt două preparate la fel de gustoase din punctul meu de vedere.
Ingrediente:
- 500 g ciuperci proaspete champignon
- 50 g unt
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță cimbru
- 1/2 legătură mărar
- 4-5 frunze de busuioc proaspăt
- sare
- 3 linguri smântână lichidă
- piper
- 100 g nuci pecan
- 10 g unt
Mod de preparare:
Ciupercile le-am feliat după cum am apucat, fără să mă gândesc că trebuie să fie bucăți egale sau prea frumoase pentru că oricum ajung la cuțitul blender-ului.
Usturoiul l-am feliat, iar ceapa am tocat-o mărunt. Într-o tigaie am adăugat cele 50 g unt, ceapa, usturoiul, ciupercile și condimentele împreună cu ierburile aromatice (cu excepția frunzelor de busuioc).
Am sotat ingredientele pentru 15 minute, până când s-au înmuiat.
Am transferat 3 linguri din lichidul rămas de la ciuperci într-o altă tigaie, am mutat și amestecul de ciuperci și le-am tras la tigaie încă 5 minute.
Am lăsat ciupercile să se odihnească aproximativ 20 de minute, apoi le-am transferat în vasul unui blender și am mixat înpreună cu smântâna lichidă și frunzele de busuioc.
Într-o tigaie am pus cele 10 g de unt la topit, am adăugat nucile pecan și le-am lăsat pe sursa de foc pentru aproximativ 5 minute.
Când acestea s-au răcit, le-am tocat cu cuțitul și le-am adăugat în pateul de cuperci.
Am distribuit bunătatea în 3 borcănele, le-am dat la rece și am servit ori de câte ori aveam poftă de ceva bun.
Pornind de la felii de castravete, tije de țelină, turtițe de ovăz, felii crocante de pâine de secară FINN CRISP sau pur și simplu pâine integrală, orice variantă se va potrivi excelent cu aroma și textura acestui pate.
Dacă ți-ai luat un astfel de borcănel la pachet și câteva bastonașe de legume (morcov, apio, castravete) ai obținut o gustare minunată.
Nucile pecan dau o textură aparte acestui pate și cred că tocmai asta este interesant la rețetă, dar desigur, nu este o tragedie dacă îl preparați fără aceste nuci. Cum la fel în locul nucilor pecan poate fi nuca românească.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns