„Brăduleţ, brăduţ drăguţ,
Ninge peste tine,
Haide, hai în casa mea,
Unde-i cald şi bine.
Pom de anul nou te fac,
O, ce bucurie!
Cu beteală am să te-mbrac,
Şi steluţe o mie.”
Am ales această introducere, cu poezia copilăriei mele, având rulourile sub forma unui brăduț 🙂 dar cu siguranță această rețetă este potrivită oricând în timpul anului.
Dacă o găsiți potrivită pentru Crăciun, vreau doar să vă spun că este cu adevărat un aperitiv special și poate fi servit cel mai bine imediat după ce a fost scos din cuptor.
Ca și ingrediente, nu avem multe, dar este nevoie de timp pentru a lăsa aluatul la dospit. Vreau să vă spun că eu le-am pregătit seara și am mâncat la mic dejunul din ziua următoare. Mi s-au părunt minunate.
Domnul B a savurat o bucată imediat după ce le-am scos din cuptor.
Hai să ne apucăm de treabă, ca dacă rămânem la povești nu mai gătim nimic 🙂
INGREDIENTE ALUAT:
- 2 lingurițe și un sfert de drojdie instant
- 250 ml lapte (eu am folosit o variantă vegetală de migldale fără zahăr adăugat)
- 70 g unt
- 1/4 linguriță sare
- 1 linguriță miere de albine
- 400 g făină
Ingrediente umplutură:
- 400 g spanac congelat
- 250 g ritotta
- 2-3 căței de usturoi
- sare
- 2-3 linguri parmezan
- câteva bile de mozzarella
- 2-3 felii de unt
Mod de preparare
- Într-un vas mai mare am încălzit laptele în care am adăugat untul și am amestecat până când acesta s-a topit complet. Laptele nu trebuie să fie fierbinte, doar puțin călduț.
- După ce untul s-a topit, am turnat amestecul într-un bol și am presărat drojdia. Am lăsat-o 10 minute să se activeze.
- Am adăugat acum și o linguriță cu miere de albine, sarea, apoi am amestecat bine toată compoziția.
- Am adăugat făina, dar nu toată deodată. Am adăugat-o în 3 tranșe amestecând bine după fiecare tranșă. Când făina s-a încorporat am răsturnat aluatul pe o suprafață pe care am presărat făină și am frământat cu mâinile până am frmat o bilă frumoasă.
- Am uns un vas cu ulei și am pus aluatul la dospit pentru 1 oră. Timp în care și-a dublat volumul.
- În acest timp am scos spanacul din congelator și l-am aruncat în tigaia în care am pulverizat puțin ulei de măsline, împreună cu usturoiul.
- Am adăugat o ceașcă cu apă și am acoperit tigaia cu un capac.
- Spanacul este gata în câteva minute, nu vă faceți griji.
- Am lăsat spanacul deoparte să se răceasca, apoi am încorporat ricotta.
- Pe blatul de bucătărie am presărat făină, am pus aluatul frumos crescut și i-am dat forma unui dreptunghi.
- Am turnat amestecul de spanac cu ricotta și am presărat parmezan.
- Am rulat aluatul și am feliat cu un cuțit bine ascuțit. Am tăiat ”rulada” în felii groase de 3 cm, apoi le-am transferat într-o tavă tapetată cu hțrtie de copt la o distanță de 1 cm între ele, dar sub forma unui brăduț.
- Am acoperit bradul cu un prosop curat și l-am lăsat încă o oră la temperatura camerei.
- Am copt brăduțul în cuptorul preîncălzit la la 180 de grade pentru 25 de minute, iar în ultimele 5 minute am adăugat bile de mozzarella sfărâmate și feliile de unt.
- Cum se întinde mozzarella la final de tot… ceva de vis!
Cu drag,
D
Simona
Rețete deosebite. Cu siguranță am sa fac și aceasta reteta Sărbători fericite!
danielaniculi
Buna, Simona! Sunt convinsa ca iti va plăcea aceasta reteta! este aromata si foarte gustoasa combinatia 🙂
Cristina
Yummy…am facut rulourile azi si abia astept sa se raceasca sa mancam. Multumesc pentru reteta!
danielaniculi
yummmy!!! Si eu pentru mesaj! Sa fie deliciu ❤️❤️❤️
Maria O.
Hello … hello.
Cu o mica întârziere FELICITARI și pentru aceasta rețeta.
Și a doua rețetă testată de mine a avut un real succes ( chiar și fără mozzarella și untul de la final).
Merge de minune la cina alaturi de un pahar cu lapte bătut. Absolut delicios
danielaniculi
Exact asa merge, da. Cu un pahar de lapte de batut, nici nu e nevoie de mai mult 🙂 Ma bucur tare!