Nu știu cât de mult vă mai este de ajutor, acum că mai este așa de puțin din post, sau poate vă este de mare ajutor să mai diversificați meniul. Cine mă urmărește și pe Instagram, știe deja că acolo am avut 3 postări dedicate ideilor de post, iar dacă încă nu ești alături de mine și pe pagina de Instagram, te invit acum pentru că, recunosc, reușesc să postez mai des decât pe blog, zilnic chiar 🙂
Nu sunt o expertă în ale postului, nici nu vin să explic de ce am ținut sau de ce nu țin tot timpul, ne vom concentra doar pe ideile de post, pentru a vă oferi inspirație.
Știu cât de greu este să gătești tot timpul altceva atunci când ții post. Din păcate există o regulă în meniul multor români, în care postul devine un exces de carbohidrați, multă pâine sau fasole. La extrema cealaltă sunt meniurile bogate în tot felul de creme și mezeluri vegane, unde am să vă rog să acordați ceva mai multă atenție alegerilor pe care le faceți.
Rolul postului este de a ne echilibra emoțional, de a ne hrăni mai atent cu alimente pe bază de plante, de a ne conecta cu noi și de a fi mai atenți la oamenii din jurul nostru. Este o ocazie potrivită de a mai face o schimbare în relațiile cu oamenii, și să rămână în obișnuință. Nu este nimic nou că pandemia a adus cu ea un val de agresivitate verbală, cel puțin în mediul online. Poate e cazul să ne întoarcem mai mult cu fața către noi, să realizăm că bucuria vine din fapte și vorbe bune.
Sper să vă inspire ideile, să vă ajute și să aveți un post echilibrat în continuare, iar dacă nu țineți neapărat post, să vă luați idei de mese plant based de aici.
Mic dejun de post
Ca si idei pentru micul dejun să știți că foarte frecvent a fost terciul de ovăz în meniul meu.
- Fie cu turmeric, banana, mango, rodie, mere și peanut butter, fie simplu, l-am completat uneori cu seminte de cânepă
- Tot din categoria terci de ovăz, am pregătit și o rețetă de baked oatmeal. Combinat ovăzul cu banane, lapte vegetal, iaurt vegan și multe fructe de pădure, aceasta combinație este delicioasă și pentru gustări consistente. Rețeta este în varianta video și pe Instagram sau youtube shorts
- Wasa cu zacuscă sau salată de vinete și ardei copți
- Smoothies cu avocado, semințe de cânepă, fructe de pădure și lapte vegetal. Smoothie cu avocado, cacao, curmale, banană și semințe de cânepă
- Wasa cu avocado și zeamă de lămâie
- Budincă de chia cu iaurt vegan, fructe proaspete și băutură vegetală din migdale sau cocos.
- Sandviș cu peanut butter și banana (la aparatul pentru goffre)
Pentru mesele de prânz am profitat de abundența de plante verzi și am pregătit mult așteptata ciorbă de lobodă, de vreo două ori, și am tot mâncat din ea. O ador! Găsiți rețeta video pe Instagram sau youtube shorts.
- Tot la capitolul ciorbe ador variantele de ciorbe cu multe legume, condimentate cu turmeric și paprika.
- Dar vă invit să pregătiți și salate în toate variantele.
- Salată verde cu cartofi noi și leurda.
- Salată de orez și crudități/
- zucchini înăbușiți și serviși cu sos din avocao, usturoi verde și pătrunjel + zeamă de lămâie, sare și ulei de măsline
- supă cremă de linte
- paste cu pesto de leurdă și roșii trase la tigaie
Variantele pentru cină au fost dintre cele mai variate:
- humus cu leurdă și crackersi
- guacamole cu topping de roșii, castraveți și măsline
- mâncare de ștevie cu lobodă, leurdă și usturoi verde servită cu mămăligă
- salată verde cu ridichi, roșii și ceapă servită cu cartfi la cuptor
- platou cu crudități și edamame
- burrito vegan din tofu (găsiți rețeta video pe Instagram)
Gustările, super importamte pentru mine:
- măsline cu wasa integrală
- edamame
- bomboane vegane cu ovăz, nuci și curmale
- fructe proaspete
- pâine cu unt de arahide
- oleaginoase (migdale, caju, nuci hidratate)
- pastă tartinabilă din caju cu ceapă și mărar
Pe blog mai avem câteva articole dedicate postului, atât puse în contex de planificare alimentară, cât și materiale despre cum să te bucuri de un post nutritiv.
Va las link-urile pentru a trece și prin aceste idei, iar la final puteți regasi colecția de fotografii cu propunerile de mai sus.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns